Eilen oli vihdoinkin kilpirustoni höyläys ja nyt kotiuduttuani yön yli ja siteet irroitettuani ajattelin saman tien aloittaa tän kirjoittamisen. Ensimmäisenä on pakko kehua miten miellyttävä kokemus koko operaatio oli ja miten loistava lopputulos saatiin aikaan! Tällä kertaa en kirjoita koko reissusta vaan tiivistän vähän. Eli leikkaus tehtiin Kasarmikadun historiallisessa sairaalassa joka on sisätiloiltaan Töölöä paljon siistimpi. Alusta alkaen oli henkilökunta erittäin mukavaa ja kohtelu kaikin puolin asiallista. Kirurginani oli Geneidin sijaan Kinnari joka siis oli konsultaatiossani arvioimassa tilannetta. Geneid myös operoi vaimoni kilpiruston joten teen tässä muutaman vertailun vaikka nämä kokemukset ovatkin aina yksilökohtaisia.

Järjestys jossa asiat tapahtuivat olivat sairaalaan saapuminen, ilmoittautuminen, odotusaulassa hetken odottelu, hoitajan kanssa hetken juttelu ja rannekkeiden teippaus, vaatteiden vaihto, hetken odottelu, esilääkityksen saanti, hetken odottelu, kirurgin tapaaminen, hetken odottelu, leikkaus, vähän pidemmän hetken toipuminen ja jätskitarjoilu ja lopulta kotiinpääsy.

Tarkemmin selostaen sairaalalle saavutaan pari tuntia ennen leikkausta jotta kerkiät rauhassa vaihtamaan vaatteet, tapaamaan kirurgin ja saamaan esilääkityksen joka annetaan noin tunti ennen operaatiota jotta se kerkiää vaikuttamaan. Esilääkityksen annostus menee painon mukaan ja tälläisellä aliravitulla keijukaisella se oli 1g Panadol ja 5mg Diapam. Normaalipainoisella hottisvaimollani tämä oli 7.5mg Diapamia. Diapamin vaikutus vaihtelee tapauskohtaisesti, itse olen todella resistantti kaikille päihde- ja lääkeaineille joten se Diapami ei tehnyt oikein mitään mutta enpä siinä juuri jännittänytkään joten otin sen lähinnä kokeilunhalusta. Vaimoni puolestaan oli ollut aivan kuutamolla aikoinaan omastaan mikä hyvin kuvastaa vaikutusten eroja, ja miksi vaimoni muistikuvat eivät ehkä ole aivan tarkimmat ja saattavat todellisuudessa poiketa jossain määrin nyt kirjoitetuista. Kirurgia ei kuulemma ihan joka kerta kerkiä tavata kirurgin aikataulusta johtuen mutta itse sain Kinnarin tavata ja hän oli oikein mukava mies josta sain heti hyvän mielikuvan ja oikein mielelläni olin hänen leikattavanaan. Odottamaan en yksin joutunut sillä sain odotella vaimoni kanssa odotusaulassa, sisemmälle potilaiden puolelle häntä ei päästetty mutta siellä ei tosiaan ollut pakko olla vaan saimme halailla aulassa. Itse leikkauksessa meni sellaisen tunnin verran missä on jälleen eroa vaimoni kokemukseen jonka operaatio kesti noin kaksi tuntia.

IMG_20190205_152139.jpgLeikkauspöydälle mut asetettiin hieman outoon asentoon, eli olkapäiden alle laitettiin tyyny jotta kurkku korostuisi. Jalat ja keskivartalo sidottiin kiinni mutta en muista että päätäni olisi sidottu toisin kuin vaimoni. Asento oli siis outo mutta itselleni aika mukava ja rentouttava, vaimon mielestä ei todellakaan. Asentoon päästyäni asetettiin oikeaan hauikseen verenpainemittari, vasemman käden etusormeen happisaturaatiomittari jota varten aiemmin jouduin juuri edellisiltana laittamani kynsilakat poistamaan. Kasvoille ja rintakehälle laitettiin suojapaperit joissa oli liimapinta paikalla pysymistä varten, ja rinnalle asetettiin vielä kolme tai neljä sensoria. Vasempaan käteen tuli kanyyli josta sitten sain rauhoittavia ja varmaankin särkylääkettäkin. Kaulaan laitettiin tietysti puudutus mikä vielä tässä vaiheessa vähän pisti. Leikkauksen aikana pariin kertaan puudutusainetta lisättiin, mutta kudosten ollessa auki, puudutusaineen pystyi ruiskuttamaan suoraan tarvitulle alueelle eikä tarvinnut pistää neulalla. Leikkausta ei tietenkään juuri tuntenut mutta ihon venytykset ja sen sellaiset tuntuivat varsin miellyttäviltä ja koko leikkauksen ajan olin niin rentoutunut että pariin kertaan sain oikein keskittyä etten torkahtanut. Todella miellyttävä kokemus ja kuvailinkin jälkikäteen että kuin olisi hierojalla käynyt. Kinnari teki työt rauhallisesti ja varovaisesti ettei äänihuulet vaan vaurioituisi. Jo ennen leikkausta hän sanoi ettei rustoa voida poistaa ihan niin paljon kuin olisi ehkä kohdallani ollut toivottavaa koska olisi riski äänihuulien vaurioitumiselle ja siten äänen madaltumiselle. Tässäkin eroa vaimoni leikkaukseen, jossa Geneid oli ilmeisen ronskisti operoinut ja jossain vaiheessa jopa osunut vaimoni äänihuuliin niitä onneksi vaurioittamatta. Ja vaimoni ei todellakaan kuvaa kokemusta millään muotoa rentouttavaksi!

IMG_20190205_153837.jpgLeikkauksen jälkeen hoitohenkilökunta paareilla pyytämättäkin tuuppasi jalat edellä heräämön puolelle. Heräillä nyt ei tietenkään tarvinnut kun onnistuin olemaan torkahtamatta ja olin täysin tolkuissani koko operaation ajan, mutta silti sellaisen tunti-pari siinä huilaillaan. Hoitaja toi saman tien vettä ja mehua ja astiat mahdollista huonovointisuutta varten ja kysyi haluaisinko jotain muuta. Tarjolla oli eri mallisia jäätelöitä, paketti, tuutti ja mehujäitä. Mehujää vaihtoehdot olivat Lipsi vadelma ja päärynä ja toipumisaikana imeskelinkin neljä vadelmapuikkoa jotka ovat suurta herkkuani <3 Sain myös Nestlen sairaaloihin kehittämän proteiinijuoman josta oli eri makuja tarjolla myöskin. Makuja en nyt muista mutta vaniljan otin itse, ja voi hemmetti kun oli oikeesti hyvää! Siis uskomatonta miten proteiinijuomasta voi oikeasti saada hyvääkin! Minkä helvetin takia kaikki kaupasta saatavat proteiini-mitkään maistuvat aina paskalle kun hyvääkin selkeästi on mahdollista valmistaa??? No kuitenkin, vaimoni sai sitten tulla potilaspuolelle tapaamaan ja hyväkäytöksisenä sai siinä olla ihan lähtöömme asti. Pikkuhiljaa toipuessa alkoi kipulääkkeille olla tarvetta ja Panadolia tai Buranaa tuotiinkin heti pyytäessä.

Kotimatkalle meille soitettiin kelataksi johon siis saa yksi saattaja tulla mukaan. Kelataksi on siis mihin vain 25€ jos olet oikeutettu, mitä tämän leikauksen jälkeen olet. Illan ajan olivat kivut kohtalaisia ja olin vähän huolestunut kun ääneni oli matala ja hoitaja antoikin sitten puhelinnumeron sitä varten jos se ei siitä palaudu. Ennen lähtöämme kiitimme vuolaasti henkilökuntaa joka oli ollut niiiiin ihanaa ja he arvostivat suuresti palautetta sillä yleensähän ihmiset kommentoivat hoitoa vain jos on jotain valittamista. Muistakaa siis tekin lukijat kiittää aina kun milloin missäkin saatte hyvää palvelua! Sitä arvostetaan aina :) Taksikyytimme sujui sitten hyvin ja pystyin ihan hyvin nielemään vain pientä kipua tuntien ja ihana vaimoni hakikin mulle vielä pitsan 🖤 Sain ihan makuuasennossa nukuttua ja aamulla ei ihan hirveää kipua tuntunut ja nyt panadolin ja buranan voimin mennään. Jälleen kerran suuri ero vaimoni kokemukseen sillä hän joutui nukkumaan pystyasennossa useamman yön ja kesti päiviä ennenkuin kykeni kiinteää ruokaa syömään!IMG_20190206_142856.jpg

Otin tässä muutama tunti sitten siteen pois ja totesin että kyllä on todella hyvä lopputulos vaikka kirurgi varoitteli ettei ihan ihmeisiin pystytä mun tapauksessa. En tiedä onko tässä kuinka paljon turvotustakin mutta todella iso ero enkä tyytyväisempi voisi olla. Suihkussa kävin jo ja maanantaina, eli 6 päivää leikkauksesta, saan itse vetää sidoslangan pois haavasta. Siihen asti näytän vähän ruhjotulta kun haavan päällä on teippi myös maanantaihin asti ja luonnollisesti teippiin on jäänyt vähän vuotanutta verta. Kuva on heti aamulta, eli siis iltapäivältä yhdeltä, ja sen jälkeen tuo on vielä ruhjotumman näköiseksi muuttunut kun pientä vuotoa on tässä välillä. Toipumishuoneessa vaihdettiin side kerran vuodon vuoksi ja yöllä oli pientä vuotoa ollut mutta ei mitään huolestuttavaa enkä ole nyt suihkun jälkeen mitenkään peittänyt kaulaani sillä se vuoto nyt ei niin vakavaa ole. Ääneni tosiaan on käheänä ja leuassani on pieni tunnoton alue ja kirjoitan näistä ja toipumisesta muuten aikaisintaan 11.2.

Voin siis lämpimästi suositella koko sairaalaa ja etenkin Kinnaria kirurgina! Kaikin puolin mukava kokemus, kelataksin kuljettajaksikin osui todella mukava entinen rauhanturvaaja joten hyvissä käsissä olin koko matkan ajan. Ja tietysti valtava kiitos vaimolle tukena olosta 🖤🖤🖤

Lopuks vielä nämä ennen ja jälkeen kuvat, sekä niistä kiinnostuneille myös paasto-ohjeet ja kotihoito-ohjeet:

 

IMG_20190127_202253.jpg

IMG_20190206_193956.jpg

IMG_20190206_205119.jpg

IMG_20190206_205025.jpg

-Anshalla