Eli lyhyesti henkilötunnuksen muuttamisesta. Miksi lyhyesti? No koska se on yksinkertainen juttu josta en koe tarvetta tällä kertaa haukkua joka ainoaa mahdollista tahoa lyttyyn.

Henkilötunnuksen voi muuttaa noin vuosi diagnoosin saamisen jälkeen hoidettuasi 2nd opinion käynnit, jos kaikki sujuu odotetusti. 2nd opinion käynnit olivat hyvin yksinkertaiset ja lähinnä muodollisuuksia. Virallisesti näitä on kolme, ja keräät kolme lausuntopaperia. Käytännössä käyntejä itselläni oli kaksi, tai no, kaksi ja puoli... Ensimmäinen on oman transpolisi puolella lääkärillä, toinen hormonipolilla ja kolmas toisella transpolilla psykologilla. Mutta hormonipolilta ainakin TAYSin asiakkaille pitäisi tarvittava kirje tulla automaattisesti postissa transpolin lääkärin ensin kirjoitettua oma lausuntonsa. Tai näin mulle sieltä sanottiin kun lääkärin käynnin jälkeen kävelin koputtamaan hormonipolin toimiston oveen. Ja kirje tosiaan tuli postissa, joskaan nyt en tietysti voi sanoa tuliko se oikeasti automaattisesti vai koska kävin kyselemässä sen perään.. Ja toisaalta en myöskään tiedä tuliko se automaattisesti siksi, että polilla ennestään siemennestetutkimuksen perusteella jo tiedettiin mun olevan steriili. Helsinkikäyntini sujui sekin nopeasti, joskin psykologi kirjoitti tiedostooni että olen vähänpuheinen. Mahtoikohan johtua siitä että hän itse oli niin puhelias etten meinannut saada riittävästi puheenvuoroa edes kysymyksiin vastatakseni :D

Saatuasi kaikki kolme paperia voit marssia maistraattiin ja täyttää hakemuksen henkilötunnuksen muutoksesta. Kun hakemus on hyväksytty, on asia sillä pihvi ja alkaa jälkipuinti.

 • Ensimmäisenä joudut uusimaan passin (tai henkilökortin) ja ajokortin. Ja mahdollisesti aseluvatkin, unohtuipa kysyä kun viimeksi nimenmuutoksen takia uusin omat.. Nimi nyt ainakin kannattaa niihin päivittää!
 • Kela kortti tulee postissa. Kelalta muuten tulee sitten kaksi korttia, joista ensimmäisen voi heittää menemään. Siinä toiseksi tulleessa on takana koodi, joka tarkoittaa sukurauhasten vakavaa vajaatoimintaa ja oikeuttaa täyteen kelakorvaukseen estrogeenistä (ja kundeilla oletettavasti testosta). Kovin moneen muuhun paikkaan tieto ei sitten automaattisesti menekään.
 • Erinäiset lupakortit. Siis tyyliin hygieaniapassi, vartijakortti, tulityökortti jne jne.
 • Bussikortit pitää käydä vaihtamassa toisen sukupuolen korttiin (naurettavaa että ne on sukupuolitettuja, huoh...)
 • Pankkeihin joudut ilmoittaan (S-pankki on helpoin ja heillä oikeastaan toimii automaattisesti käsitykseni mukaan. Ja yllätys yllätys Nordea on hankalin ja kankein jonka kanssa kaikilla on ongelmia)
 • Terveydenhuollon palveluihin (mikä voi olla niin helppo että se hoituu puhelimessa, tai niin vaikeaa että siinä kestää kuukausia ja saat soitella kaikki tahot ylilääkäreihin asti..)
 • Vakuutusyhtiöt
 • Lehtitilaukset (että voi Sanomankin kanssa asiat aina olla niin helvetin vaikeita että saa yhden Aku Ankan tilauksen toimimaan...
 • Teleoperaattorit
 • Sähköyhtiö
 • Sähkönsiirtoyhtiö
 • Vuokrasopimukset (tjaa täytyis varmaan itsekin joskus vaivautua se asia hoitamaan...)
 • Mitähän vielä.. No lisään kun tulee mieleen.

Mutta siinäpä se sitten alkaa oleen. Kun nämä on hoidettu niin sitä henkilötunnusta näkee arjessa yhtä vähän kuin ennenkin. Sukupuolimerkinnän saaminen papereihin oikein ei sekään näy juuri missään mutta lämmittää mieltä suuresti :)

Hei katsokaa mä ihan oikeesti kirjoitin kokonaisen artikkelin haukkumatta mitään tahoa ainakaan ihan yhtä pahasti kuin normaalisti! Jei! 😄

 

-Anshalla