-Päivitykset löytyvät jutun lopusta-

Jees tämä on pitkään ollut aloittamista vaille valmis juttu ja nyt yritän saada jotain aikaiseksikin! Tästä on tullut myös toiveitakin minkä vuoksi harmittaa vain sitäkin enemmän kun ei ole saanut aikaiseksi :( Mutta tää on tätä, asioista kirjoittaa kun sattuu inspiraatio. Nyt se iski, ja jäi Forza 7:ssa kisa paussille. Joskin tässä jäin välissä säätään ja editoimaan kahta muuta artikkelia :D

Mutta aloitetaanpa kerrankin menemällä suoraan asiaan! "Mitä mieltä olet nykyisestä äänestäsi ja miten jotkut vaikeat äänet onnistuvat eli yskäsy tai aivastus?" Näin eräs lukija kysyi tässä jonkin aikaa sitten. Ensinnäkin kiitos kysymyksestä, vastailen näihin aina mielelläni! Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että tuon kilpiruston höyläyksen seurauksena ääni joksikin aikaa meni aivan maihin, ja siitä toivuttuani perään iski flunssa joka nyt on sekin sitten sotkenut tilannetta. Mulle kun ei tule koskaan kuumetta, niin nää flunssat kestää pitkään. Mutta tässä oli yksi päivä jolloin ääni toimi täydellisesti. Sattumalta sama päivä kun tapasin pitkästä aikaa erästä exääni kahvittelun merkeissä :D No siitä sain kumminkin taas muistutuksen siitä millainen se ääni toimiessaan on. Ja mä pidän siitä. Se kuulostaa omaan korvaan kivalta ja sopivan korkealta. Edelleen nauhalta tai puhelimessa kaikuna.. no oikeastaan paremmalta kuin mitä muistelen sen ennen leikkausta kuulostaneen mutta tää on varmaan vaan korvien välissä olevan elimen juttu tämä. Edelleen puhetapani tuntuu erästä nauhoitetta kuunnellessani hirveältä ja maskuliiniselta, mutta puheeni on joskus vähän töksähtelevää senkin takia kun ajatus juoksee suun edelle ja juttu saattaa katketa kesken lauseen kun mieli kerkisi jo aivan muualle ja unohdin miten lauseen piti loppua. Intonaatiota voisi lisätä ehkä vielä vähän.. Mutta ääni on siis siellä 200hz tienoilla ja olen siihen tyytyväinen. Se on sopivan korkea muttei kuitenkaan mikään Minni Hiiri.

Exän kanssa jutellessa tuli tämä ääni puheeksi ja häntäkin kiinnosti oma äänensä korkeus sillä hän piti sitä matalana. Ei hänkään mikään teinipissis ole joten se ääni ei ole sellainen kimeä vaan... no ei sitä matalaksikaan mielestäni kukaan sanoisi. Mutta testasimme tämän, ja hänen äänensä on siellä 240hz tienoilla! Olen ennenkin kuullut tämän korkuisia ääniä ja mieleen on aina tullut ensimmäisenä joku tyyliin Michael Jackson! Tämä mietityttää, miten ääni joka kuulostaa siltä että arvioisin sen samaan 200hz luokkaan omani kanssa, onkin todellisuudessa noin paljon korkeampi! Ja intonaatio pomppasi välillä yli 300hertsin! Huh, vähän iski kateus siinä pöydässä kun itse puhun ihan ääneni ylärajalla! Ja hän ei ole ainoa jonka kohdalla asia on näin! Isoäitini ääni on matala, mutta sekin on mittarilla korkeampi kuin uskoisi. En ihan ymmärrä millä logiikalla asiat voivat näin toimia mutta näin se tuntuu olevan.

Mieleen on usein tullut että ehkä mun pitäis harjoitella ihan harjoituksilla, yrittää opetella käyttämään äänihuulia uudella tapaa jotta äänestä tulisi kirkkaampi ja se taipuisi korkeammille hertseille. Tästä ehkä keskustelen ensi kerralla ääniterapeuttini kanssa parin viikon päästä. Taivaan tosi vaan on että nämä harjoitukset on aikas.. hölmön tuntuisia enkä ole oikein saanut kiinni niistä. Mähän olen ääneni opetellut ihan omin avuin, vaikka ääniterapiassa olenkin ollut ja olen vieläkin (joskin lähinnä esimerkkinä muille). 2017-2018 talvena lueskelin paljon redditin suosituimpia äänitreeniohjeita ja yritin niillä saada jotain aikaan mutta ei niistä juuri apua ollut. Ainoa mikä jäi mieleen ja joka oli toimiva neuvo, oli neuvo aataminomenan vetämisestä ylös ja taaksepäin. Eli puhuessa aataminomenan pitäisi kaulalla nousta ylemmäs ja tulla hieman sisäänpäin ikäänkuin piiloon. Neuvosta olin aluksi että no mitä vittua.. Jossain vaiheessa sitten keksin mennä peilin eteen ääntelehtiin ja kävin läpi eri äänenkorkeuksia vähän eri tavoin ja yritin samalla seurata peilistä ompun liikettä. Ja jossain vaiheessa se vaan toimi, löysin sen oikean tavan ja tajusin heti että tätä se ohje tarkoitti! Ja tätä peilin edessä harjoittelua nyt aina selostan kaikille jotka kysyvät neuvoa. Mutta sen oikean tavan löydettyäni aloin vaan harjoitteleen puhumista sillä tavalla. Ja 18.1.2018 alkaen en enää käyttänyt vanhaa ääntäni vaan väkisin yritin pitää tämän uuden tavan ja totutella siihen, niin kamalalta kuin se kuulostikin. Ajan kanssa siihen tottui ja se vain parani ja parani ja paranee varmasti edelleen. Kesän tienoilla ääni oli 160hz tasoisena jo läpimenevä ja olin melko valmis tyytymään siihen, mutta syystä mitä en enää muista päätin kuitenkin nostaa sitä nykyiseen 200hertsiin aloittamalla uudelleen uudelta korkeudelta väkisin puhumisen.

Mutta sitten on nämä vaikeammat äännähdykset. Aivastus, nauru, yskäisy. Yskimisen suhteen en osaa neuvoa mitään, sitä en ole saanut muutettua miksikään ainakaan vielä. Nauruun en ole ihan hirveästi keskittynyt, vaimo sanoo sitä naiselliseksi ja se kelpaa mulle ^.^  Mutta aivastus, siinä olen edistynyt merkittävästi! Voimakkaasta 'aTSCHUUU':sta saan liki joka kerta pienen 'atSIh' <3 Tähän inspiraatio tuli eräältä luokkatoverilta jonka aivastukset ovat yksi suloisimpia äännähdyksiä maailmassa <3<3 Hän kerran selitti eri ääntelyistään ja niitä kuunnellessani ajattelin että kun tuollainen söpö aivastusta vain hämärästi muistuttava pieni 'tsih' on fyysisesti oikeasti mahdollista saada aikaan, voisiko sen myös oppia? Ja nyt väittäisin että voi! Tai ainakin siihen suuntaan, mutten osaa opastaa miten :( Yrittäessäni jännitän monia lihaksia aivastuksen hetkellä, mutta lopulta luulen tässä olevan kyse täysin kaula- ja pallealihaksista, äänihuulista ja pään ja kaulan asennosta. En tosiaan osaa antaa minkäänlaista ohjetta tähän, sillä pienellä yrityksellä sekin tapa oikeastaan vaan löytyi. Pitkälti jo sekin että yrität tehdä i-äännettä aivastaessasi on jo puolet tästä. Toinen osa on yrittää rajoittaa aivastuksen voimakkuutta. Erittäin vaikeaa mutta kyyllä sitä vaan pystyy opettelemaan!

Tosiaan en ole itse juuri näitä ääniterapian ohjeita käyttänyt hyväksi, mutta skannasin ne teille kuitenkin! Lisään tähän näitä sitä mukaan jos uusia jakavat :) (psst, juttu jatkuu vielä kuvien jälkeen!)


IMG_20190318_0001.jpg

Resonaattoriputki on sellainen lasinen putki joita saa ääniterapian yhteydessä. Uskoisin että ainakin TAYSissa voit marssia äänipolin toimistoon, selittää tilanteesi ja kysyä voisitko saada putken. Moni ovi aukeaa kun niihin vaan uskaltaa käydä koputtamassa :)

IMG_20190318_0004.jpg


IMG_20190318_0005.jpg


IMG_20190318_0006.jpg


IMG_20190318_0003.jpg


IMG_20190318_0002.jpg


AINIIN!! Unohdin ihan täysin kertoa mitä ääniterapiassa ja terapiaryhmässä tehdään! Okei eli siis aluksi jokainen diagnoosin saatuaan saa kolme yksityiskäyntiä terapeutilla. Ja ainakin TAYSin asiakkaat saavat kutsun myös ääniryhmään, jos sellainen sillä hetkellä pyörii. Jos ryhmä on kesken, jes heti mukaan vaan. Jos ei, niin sitten kun se taas alkaa :) Näillä yksilökäynneillä saat lukea tekstejä, kurkkuasi tutkitaan kameralla, pidät omituisia ääniä ja opetellaan näitä papereiden harjoituksia. Siellä asetetaan tavoitteita ja aloitetaan niiden tavoittelu.

Mitä ryhmässä tehdään? No juorutaan ja puhutaan paskaa! Mitä sä luulit tapahtuvan kun läjä naisia laitetaan pieneen huoneeseen saman pöydän ääreen? :D Tottakai me tutustutaan ja puhutaan niitä näitä erinäisten harjoitusten ohessa. Täällä se munkin vaimo ennen suhdettamme käytti suurimman osan ajasta mun tissien tuijottamiseen <3 Taisin mäkin niitä hänen vähän vilkuilla sivusilmällä...... No kuitenkin siis sen lisäks että tää ryhmä on arvokas sen opetusarvon kannalta, se on myös loistava tilaisuus sosialisoida hyvien tyyppien kanssa :)  Parempi kuin setan transryhmä ehdottomasti. Paljon rennompi meininki ja me koitetaan vaimon kanssa aina tutustua ja kerätä kaveri/tukipiiriin uusia tyyppejä tätä(kin) kautta! Hyvät kaverit ja ystävät ovat tärkeitä ja me pidetään aina kaverien puolta ihan kaikessa! Molemmat halutaan auttaa prosessissa uusia tulokkaita ihan miten vaan pystytään ja kaveripiirissä pidetään kaikista huolta, kukaan ei ole yksin ja kaikkien puolia pidetään henkeen ja vereen <3 Tervetuloa mukaan! ^.^ 


-Anshalla


Noniin kevään viimeinen ääniryhmä on käyty ja tällaiset diat tällä kertaa! Pahoittelen surkeaa kuvanlaatua.

IMG_20190404_123734.jpg

IMG_20190404_123935.jpg

IMG_20190404_124311.jpg

IMG_20190404_124744.jpg

IMG_20190404_130314.jpg

Yllä olevan kuvan laadun takia nyt tarkennan että siinä lukee "-Kulttuuri, uskonto" ja "-Paikka, aika"

IMG_20190404_131102.jpg

IMG_20190411_173452.jpg