Eli taas pari lyhyttä juttua, jotka oon halunnut kirjoittaa mutta joista ei kannata omia artikkeleitaan alkaa kirjoittaan

Älä tee niinku mä teen!

Joo eli, sellainen varoitus että blogi on kirjoitettu näin kansanomaisella, provokatiivisella, ja yyh miehekkääksi mielletyllä tyylillä tunteiden ja ajatusten nostattamista varten. Teksti EI vastaa sitä miten puhun livenä, eli älkää nyt vaan tästä kirjoitustyylistä ottako mallia puhetapaanne! Todellisuudessa mä puhun paaaljon pehmeämmin, ystävällisemmin ja aivan erilaisin sanavalinnoin ja oon siitä kirjoittamassa kunnon artikkelia parhaillaan.

Blogin kävijäennätys

Jälleen viikko sitten meni ensimmäistä kertaa 250 sivulatauksen raja rikki kokonaisluvulla 268! Ihan uskomatonta, kiitos kaikille lukijoille!

TAYS:n verkkosivuille on tulossa opas transhoitoihin!

Sain tässä juuri tietää, että TAYSissa ollaan valmisteltu ns. "hoitopolkua" transprosessista heidän verkkosivuilleen. Kevään aikana sivuille ilmestyy opas siitä, miten prosessi suurin piirtein menee. Henkilökohtaista vaihtelua prosessissa on aina, kuten esimerkiksi kaikkia ei psykologi tutki ja jotkut voivat puolestaan joutua pidemmälle seurantajaksolle. Tämän oman prosessin ja yksilöidyn hoitopolun seuraamista myöskin helpotetaan muistaakseni joko kanta-palvelussa tai TAYSin omilla sivuilla sellaisella seurantasivulla mihin tulee tiedot kaikesta juuri Sinun hoitoihisi liittyen! Itse odotan mielenkiinnolla että millainen tästä tulee ja miten palvelu näyttää näin kauemmin prosessia läpikäyneen tietoja! Tämän jutun suunnittelussa ovat olleet mukana kaikki TAYSin tahot joiden kanssa joudumme asioimaan, eli normaalisti erilliset osastot ovat tehneet yhteistyötä tämän eteen hyvän ohjeistuksen aikaansaamiseksi!

Transtytöt ja hedelmöityshoidot

Tää juttu on vähän vaikea selittää mutta katsotaan mitä tästä nyt tulee.. Transnaisillahan on siis oikeus diagnoosin saatuaan pakastaa sukusoluja (spermaa) hedelmöityshoitoja varten. Niitä säilötään 12 vuotta ilmaiseksi. Tässä aiemmin oli tilanne kuitenkin se, että jouduit valitsemaan henkilötunnuksen muutoksen ja lapsen saannin välillä, sillä hedelmöityshoitoja ei ainakaan sairaanhoitopiirin korvaamina tehty naispareille. Eli jos muutit hetun ja juridisen sukupuolesi, et voinut enää saada lapsia vaikka soluja olisikin tallessa. Ehkä jollain yksityisellä klinikalla se olisi ollut omakustanteisesti, eli helvetin isolla rahalla, mahdollista. MUTTA! Tässä kävi niin, että todellisuudessa TAYSilla ei vain ollut käytännöt ja byrokratiat tilanteelle kunnossa, koska ei ollut tullut potilaita asiasta utelemaan. No, silloisen tyttöystäväni kanssa soittelimme pitkin maita ja mantuja saadaksemme tietoa hoidoista ja korvattavuudesta, mutta eihän niistä ollut mitään tietoa missään transjärjestössä, Setalla eikä todella TAYSillakaan. No, tästä kun TAYSille muutamaan kertaan oltiin soiteltu lääkäreille, sieltä sanottiin että he pitävät ylimääräisen henkilökunnan kokouksen aiheesta ja keskustelevat tilanteesta. Parin viikon päästä lääkäri soitti ja sanoi että he ovat nyt kokouksessa päättäneet että käytäntöjä muutetaan ja henkilötunnuksen vaihdon jälkeen on transnaisten mahdollista saada hedelmöityshoitoja toisen naisen kanssa, ja sairaanhoitopiirin korvauksella.

IMG_20190322_00012.jpg


-Anshalla