Tällä kertaa käsitellään tätä SAATANALLISTA riesaa! Kasvokarvat ovat jokaisen transnaisen ongelma, joillain pienempi ongelma kuin toisilla mutta ongelma kuitenkin. Itse olen päässyt kohtalaisen helpolla, mutta edelleen yhdeksän laserkäynnin jälkeen tuota karvaa vaan kasvaa. Tumma karva on vähentynyt aika minimiin, kävin vasta viikko sitten yhdeksännen kerran joten nyt odotellaan ilmestyykö enää ollenkaan. Mutta leuan kärjessä tuota väritöntä mutta paksua, karkeaa karvaa vain kasvaa :( Tässä nyt käsittelen miten transnaisten laserhoito menee ja annan omia vinkkejä karvanpoistoon ja peittämiseen!

Eli laser. No, diagnoosin saatuasi on mahdollista saada maksusitoumus alexandriitti-laser karvanpoistoon. Tätä ei kuitenkaan ole mahdollista saada jos ihosi on liian tumma. Ei, kyse ei ole rasismista, vaan fysiikasta. Laserhoito toimii polttamalla karvatupit lähettämällä voimakkaan valoimpulssin iholle. Kuten jokainen joka on kesähelteillä ollut auringossa varmasti tietää, musta t-paita on kuumempi kuin valkoinen, koska tumma väri ei heijasta säteilyä pois vaan imee sen. Sama pätee laseriin. Tumma karva imee valon ja kuumuuden itseensä, ja se lämpö tuhoaa karvatupin. Tuotettu lämpö on muistaakseni noin 95-astetta, sillä karvatupin tuhoutumislämpötila on noin yhdeksänkymmenen asteen tienoilla, muistaakseni. Tumma iho saisi vakavat palovammat. Tummaihoisille on olemassa Nd:YAG-laserhoito jota oletan Suomessa käytettävän tarvittaessa mutta en omaa varmaa tietoa tästä. Epilaser ainakin omaa laitteet siihen. Toinen rajoite on vaalea karva, kuten omista kasvoistani oikein hyvin näen. Alexandriitti ei vaan tepsi. En tiedä onko tähän olemassa muuta vaihtoehtoa kuin joko kestää tai käydä omakustanteisesti elektrolyysihoidossa.

Laserhoitoihin saa siis maksusitoumuksen diagnoosian saatuasi ihotautilääkäriltä. Tässä on ollut eroa Tampereen ja Helsingin välillä. Tampereella käyntejä saa lähtökohtaisesti kymmenen, Helsingissä vain seitsemän. Transpolien hoitokäytäntöjä ollaan yhtenäistämässä, joten pahoin pelkään että tulevaisuudessa Tampereeltakin tulee saamaan vain seitsemän koska se on halvempaa sairaanhoitopiirille. Lääkäriltä on myös mahdollista saada lausunto jolla on mahdollista käydä omakustanteisesti laserhoidossa mutta ilman arvonlisäveroa, eli hinnasta lähtee 24% pois, ja koska hoito on lääkärinlausunnolla määrättyä, saattaa olla mahdollista saada se Kelan toimeentulotuen piiriin. En ole tätä kokeillut itse enkä tunne ketään muutakaan joka olisi kokeillut joten en todellakaan tiedä varmaksi. Mutta tämän byrokratian kanssa paljon kikkailleena pidän sitä hyvin mahdollisena.


Siirrytään sitten laserista eteenpäin tilanteisiin ennen maksusitoumusta, pari päivää laserin jälkeen, odotteluun ja jälkihoitoon.

IMG_20190323_201438.jpgJos et vielä pääse laseriin, joudut ajelemaan kasvoja usein, ja peittämään jos varjo jää näkyviin. Laserin jälkeen, karvat tummenevat hetkeksi ja iho voi muistuttaa pahaa aknea. Molempiin tilanteisiin käy samat peiteaineet. Mutta ensin ajelu. Tutuin keino on varmasti kaikille tuttu, eli höylä. Kaikki myöskin varmasti tietävät että ne voivat ärsyttää ihoa pahastikin. Poskille etenkin suosittelisin kuitenkin partaveistä. Itse en koskaan oikein oppinut käyttämään sitä leuan ja viiksien alueelle mutta poskiin kyllä sai ylivertaisen tuloksen (tosin niissä se karva olikin harvinta ja hennointa...)

Missään tapauksessa en suosittele kasvoja nyppimään etenkään laserhoitojen välillä! Jos karvan nyppäsee pois, laser ei voi tappaa sitä! Karvan täytyy olla paikallaan jotta laser toimii! Ja EI! Niitä EI saa nyppiä laserin jälkeenkään! Niiden pitää antaa irrota itsestään! Siinä menee kahdesta kolmeen viikkoa minkä jälkeen saat hetken karvatonta aikaa ennen seuraavan ryppään kasvamista. Karvat kasvavat monessa osassa. Olen kuullut tästä kaksi eri versiota, toisen mukaan vain 10% karvoista on kerrallaan aktiivisessa kasvuvaiheessa. Toisen version mukaan kolmannes. Jälkimmäinen versio on itse netistä tutkimani, aiempi laserteknikolta kuultu. Usko kumpaa haluat. Kuitenkin, karvoja ei saa nyppiä. Mutta ajaa saa! Ja meikillä saa peittää. Itse käytin laser-aknen ja sängen peittämiseen näitä kahta voidetta:

IMG_20190314_124131.jpg

Bareskin voide alle, sen voi levittää hyvin sormella. Ylempää meikkivoide&puuteri-massaa päälle meikkisienellä ja/tai sormella häivyttäen. Nää on ihan hyvä yhdistelmä myös jos haluat peittää tummia silmänalusia. Harmittaa etten nyt pysty tähän laittamaan kuvia ennen ja jälkeen kuvia sängen tai laseraknen peittämisestä kun sitä tummaa nyt vaan ei enää silleen ole enkä vielä ollessa ollut edes miettinyt blogin aloittamista :(

Mutta itse karvojen ajelu, joka itselläkin on jokapäiväinen rutiini. Mä inhoon höyliä. Ne raapii ja ärsyttää ihoa ja saa aika dysforisen olon. Sama vaimolla, hän on todella vihainen ja masentunut koko asiasta sillä tää nyt vaan on jatkuva riesa edelleenkin yli kymmenen laser kerran jälkeen. Mutta höylääminen vielä pahentaa asiaa! Ja samaa kuulee niin ystäviltä kuin randomeiltakin! No, itse keksin jossain vaiheessa ostaa epilaattorin jonka mukana tuli ladyshaver-vaihtopää. Sehän on varsinaisesti säärille tarkoitettu, mutta toimii todella hyvin myös kasvoihin, ja kun se on naisille suunniteltu laite, niin se on hieman vähemmän dysforista ajaa kasvoja ja olemme molemmat tykänneet! Suosittelen kaikille! Itsellä siis Philipsin laite mutta eiköhän nämä ole aika samanlaisia joka merkillä.

IMG_20190324_184403.jpg

Eipä tästä kai sitten muuta tällä erää.


-Anshalla