Aiemmin tässä kerroin hormonien vaikutuksista ja kerroin epäileväni omien tasojeni olevan vähän hakusessa, että testosteroni olisi vähän korkealla. Nooo, ei. Eipäs ollutkaan.

Screenshot_20190325-160403.jpg

 

 

 

 

Vertailun vuoksi alla lähtöarvoni vuoden takaa ennen HRT:n aloittamista! Kohta johon keskitymme ensin on S-Testo.

 

 

 

Screenshot_20190321-194711.jpg

Kaikista tuntemuksistani huolimatta, ovat testosteroniarvoni aivan kunnossa elleivät peräti hieman matalat! Ja kolmanneksen pienemmällä annoksella kuin lääkäri määräsi! No, mikään hormonipuolella ei selitä kehnoa oloani mutta korostaa miten tärkeää on seurata tasoja ja perehtyä asioihin. Ja haluankin nyt samalla vähän kertoa mihin asioihin perehtyä, miksi, ja miten. Ja mitä ongelmia tähän kaikkeen liittyy.

No ensimmäisenä, hormonikorvaushoidot ovat hyvin pitkälti kokeellisia. Nää on niin tuore juttu että pitkän ajan seurantatuloksia ei ole olemassa, lääkärit eivät tiedä mistään mitään ja ne jotka ovat tietävinään (*köhDas*) ovat yleensä vielä tietämättömämpiä kuin ne jotka myöntävät etteivät tiedä juuri mitään. Lääkäri joka luottaa vain empiiriseen tutkimukseen hormonikorvauksista ei tiedä paljoakaan koska tutkimuksia EI OLE tarpeeksi. Onneksemme kaikki lääkärit eivät ole tällaisia ja monien kanssa on mahdollista hoidoistaan keskustella asiallisesti ja mennä tunne- ja verikoepohjalta sekä huomioonottaen transyhteisön kollektiivinen käyttökokemus. Verikokeet ovatkin oleellisin työkalu lääkityksen ja terveyden seurannassa! Maailmalla yleinen suositus onkin ensimmäisen vuoden-kahden aikana seurata tasoja kolmen kuukauden välein. Suomessa tämä on vuoden välein 🤦‍♀️ Mutta verikokeita voi aina itse pyytää hormonipoleilta, kuten nyt itsekin tein. Näissä testataan yleensä suppeasti vain nämä olennaisimmat tasot sillä ei se testaus sairaanhoitopiirille ilmaista ole, vuositarkastuksen yhteydessä otetaan sitten laajemmat tutkimukset. Spironolaktonin kanssa otetaan kolmisen kuukautta aloittamisen jälkeen mahdollisten sivuoireiden vuoksi. IMG_20190302_005919.jpgSpironolaktoni voi rasittaa munuaisia, aiheuttaa kaliumin kertymistä elimistöön ja natrium- eli suolavajetta. Natriumin puute näkyy suolanhimona ja suolakurkut ovat ehkä yleisin himonkohde maailmalla, ja Suomessa epäilisin salmiakin kysynnän olevan korkea transnaisten keskuudessa. Vaimon kanssa ainakin vedetään valtavia määriä :D Uudet Roihu Sisut ovat niiiiin ihania <3 Syön muuten irtosalmiakkeja tätä kirjoittaessakin!

Mutta kun nyt mainitsin munuaiset, niin päästään hieman sisäelinten biologiasta väittelemään. Harvat tietävät, että miesten ja naisten munuaisissa on eroa! Naisten munuainen on erilainen nestetasapainon säilyttämiseksi raskauden ja imetyksen aikana. Munuaisarvoille onkin verikokeissa hieman eri laskentakaava. Munuaisia testatessa mitataan kreatiniini (eri juttu kuin kreatiini!) (P-Krea) ja glomerulusuodosnopeus (Pt-GFRe). Keratiniini mitataan verestä ja GFR mitataan laskennallisesti. Tähän käytetään kaavaa:

GFRe-CG = 1.15 x (140-ikä) x paino (kg) / P-Krea (umol/l)

Tulos on kerrottu luvulla 0.85, jos potilas on nainen.

Ja tästä päästään sitten taas verikoe tuloksiini ja siihen väittelyyn.

Screenshot_20190321-194242.jpg

Muistutan että katsomme Pt-GFRe -kohtaa. Kuten huomaatte mun arvo on alle viitearvon ja viittaa lievään munuaisten vajaatoimintaan. MUTTA! Nyt tulee se jännä kohta! Onko tämä tulos miehen vai naisen laskukaavalla? Henkilötunnukseni ja sukupuolimerkintäni on muuttunut ja olen virallisesti nainen! Jos labran henkilökunta ei ole hoksannut että olen transnainen, voi tämä arvo olla väärä! Tämänkin takia on tärkeää ottaa laajat verikokeet ennen hormonien aloittamista, sillä nyt voimme tehdä pienen vertailun. GFR arvoni ennen hormoneja oli 91. Joo tiedän, se on silti ihan alarajalla. Mutta kun tämä 91 kerrotaan luvulla 0.85, saadaan 91x0.85=77.35! Tulos on hyvin lähellä tämän uuden verikokeen tulosta! Jos taas tuo Pt-GFRe lasketaan uudestaan miehen kaavalla, eli 1.15x(140-Z)xY/88=88.6, ikäni ja painoni on korvattu Z ja Y arvoilla ;) Ottaen huomioon Spironolaktonin rasituksen munuaiselle, veikkaisin että tuoreisiin verikokeisiini on merkattu naisen arvo. Joka tapauksessa tilanne merkkaa todella lievää vajaatoimintaa, mutta demonstroi tällaisen pienen ongelman mihin transihmiset tulevat törmäämään pitkin elämäänsä lääketieteessä, eli kumman sukupuolen mukaan tutkimukset pitäisi tehdä?

Tämä ongelma kirvoittaa isomman argumentin miehen ja naisen eroista ja transihmisten biologiasta. Ensinnäkin, ihmiset jotka väittävät että miehet ja naiset eivät eroa toisistaan ovat idiootteja. Tän pitäis olla aika selvää jo siitä että lähtökohtaisesti toinen synnyttää ja toinen lähettää dickpicejä somessa (ja siittää). En ala kinasteleen siitä onko miehet ja naiset erilaisia, kyllä ovat ja se on sekä itsestäänselvää että myös todistettua joka ainoalla mahdollisella tavalla. Mutta se oleellinen argumentti on transihmisten suhteen! On jo ennestään todistettu että transihmisten aivot muistuttavat enemmän heidän kokemansa sukupuolen kuin synnyinsukupuolen aivoja, ja syksyllä 2018 ilmestyneestä tutkimuksesta ilmenee myös todisteita eroavaisuuksista transnaisten ja cismiesten DNA:ssa. Kyllä, olen henkilökohtaisesti lukenut nämäkin tutkimuspaperit! Mutta missä muissa elimissä on eroja? Voiko transnaisella olla myös naisen munuaiset, vaikka se ei fysiologisesti olisi tarpeellista? Entä jos transnaisille jossain vaiheessa aletaan tarjoamaan mahdollisuus kohtusiirrännäiseen tai keinokohtuun mahdollistaen synnytyksen, pitäisikö samalla vaihtaa myös naisen munuaiset jos ne eivät alunperin sellaiset olekaan? Vai osaisiko keho paikata itseään tilanteen niin vaatiessa ja muokata munuaiset sopiviksi raskauteen? Tällaisia kysymyksiä on kuin sieniä sateella mikä kertoo siitä miten vähän asioista tiedämme ja kuinka paljon on vielä tutkittavaa. On hämmentävää ettei tutkimusta tehdä enempää, sillä luulisi tällaisen asian ja sukupuolten fysiologisten erojen muutenkin olevan todella kiinnostavia tiedeyhteisön näkökulmasta. No, pikkuhiljaa näitä tutkimuksia tupsahtelee ja ehkä tahti kiihtyy kun transsukupuolisuuden hyväksyntä lisääntyy ja normalisoituu.

 


 

Mutta sitten lisää näistä verikokeista ja mitä mikin on. Ensimmäisellä kerralla ja vuosittain tutkitaan monta asiaa.

Screenshot_20190321-1947112.jpg

Näin pitkä lista! Olet näistä kuitenkin utelias, joten listaan kaikki! Linkkien kautta pääset perehtymään kuhunkin tutkimukseen tarkemmin.

B-Eryt = Punasolujen määrä verilitrassa

B-Hb = Hemoglobiini, sidosproteiini

B-HKR = Hematokriitti, eli punasolujen osuus verestä

B-Leuk = Leukosyytit eli valkosolujen kokonaismäärä

B-PVK = Perusverenkuva

B-Trom = Trombosyytit eli verihiutaleet

B-MCH = Eli kuinka paljon yksi punasolu sisältää hemoglobiinia

E-MCV = Punasolujen tilavuus, eli kansanomaisesti koko

fP-Kol = Kolesteroli, eläinten biokemiaan liittyvä alkoholi

fP-Kol-HDL = Hyvä kolesteroli

fP-Kol-LDL = Paha kolesteroli

fP Lipidit = Kolesterolin kokonaistutkimus

fP-Trigly = Triglyseridit eli rasva

P-ALAT = Alaniiniaminotransferaasi, amonihappojen aineenvaihduntaan liittyvä entsyymi

P-D-25 = D-vitamiini

P-Ferrit = Ferritiini, valkuaisaineen (apoferritiinin) muodostama raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto

P-Krea = Kreatiniini, lihasten aineenvaihdunnan tuottama imidatsolijohdannainen

P-PSA = Prostataspesifinen antigeeni, eturauhassolujen tuottama valkuaisaine

P-T4-V = Vapaa tyroksiini, kilpirauhasen tuottama hormoni

P-THS = Tyreotropiini, kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni

Pt-GFRe = Glomerulusten suodatusnopeus

S-E2 = Estradioli, munasarjoissa tuotettu estrogeeni hormoni

S-FHS = Follitropiini, follikkelia stimuloiva hormoni

S-LH = Lutropiini, lutenisoiva hormoni

S-PRL = Prolaktiini, maitorauhasia aktivoiva peptidihormoni


 

Sen pituinen se tällä kertaa. Kannattaa käydä lukemassa myös Tähtisimmun juttu aiheesta!

-Anshalla