Jjoo luin tässä joku päivä sitten koko hallitusohjelman läpi ja kun sinne nyt niitä translain uudistusajatuksia oli heitetty niin pitäähän niitä nyt kommentoida. Olin aikeissa kommentoida lakiehdotuksia jo aikoja sitten mutta se vähän vaan jäi. Jätän nyt huvin vuoksi alkuperäisen julkaisettoman keskeneräisen tekstin loppuun. Hallitusohjelman voit lukea täällä. Jos haluat kommenttejani jostain muustakin hallitusohjelman kohdasta, jätä kommentti!


"Säädetään itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan ja lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjauksesta.

Sukupuolen voi hakemuksesta korjata täysi-ikäinen henkilö, joka esittää perustellun selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen. Sukupuolen korjaamiseen tulee harkinta-aika."

Näänää ei sukupuolenvaihdosta trendereille! Sinänsä ihan ok uudistus, joskin osin suht merkityksetön. Sukupuolen voi juridisesti nyt korjata jos oikeasti niin tuntee ja hyvällä tuurilla maistraatissa tullaan noudattamaan tiukkaa linjaa. Harkinta-aika on hyvä juttu tuohon niin ihan kuka vain ei pääse vaihtamaan. Toivon että käytännössä vaatimukseksi tulee diagnoosin saaminen, eipä sitä juridista sukupuolta muuten järkeä olekaan vaihtaa. Todellisuudessa juridisella sukupuolella on hyvin vähän merkitystä jokapäiväisessä elämässä joten tällä muutoksella ei ole oikeastaan mitään merkitystä, niin kauan kun kriteerit pidetään tiukkoina. Liian löyhä valvonta aiheuttaa ongelmia pervojen ja idioottien päästessä laillisesti vääriin pukukoppeihin ja WC- & kylpytiloihin. Tämä edelleenkin huolestuttaa mutta voitaneen olettaa tämän olevan vakava huoli päättäjilläkin. Siitähän melu nousee kun ensimmäisiä väärinkäytöksiä ja seuranneita raiskauksia tulee mediassa julki.

Ja mitä tulee lisääntymiskyvyttömyys vaatimukseen, niin no tämähän koskee hyvin pientä osaa transihmisistä ja lähinnä palvelee jälleen trendereitä. Kyllähän transmiehistä hyvin pieni osa tästä hyötyy, mutta valtaosa on vain iloisia päästessään menkoista ja raskauden riskistä kiireesti eroon. Transnaisille tällä normaalisti ei ole mitään merkitystä, hormonit hoitavat asian itsestään väistämättä. Tosin ne harvat jotka syystä tai toisesta eivät voi käyttää antiandrogeenejä ja/tai estrogeeniä hyötyvät tästä myös. Valitettavasti näitä henkilöitä todellakin on olemassa, se kärsimys ei ole ihan pientä :(

 

"Henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luovutaan osana henkilötunnuksen uudistamista valtiovarainministeriön selvityksen pohjalta."

Tämä on.. no tavallaan ihan fiksu uudistus, mutta hei kuinka moni oikeasti tietää henkilötunnusten olevan sukupuolitettuja? Ja tiedättekös miten? Mäpä tiedän, mutta te saatte googlettaa! Näänää!  No okei tytöillä on se toisiks viimeinen numero parillinen.  Mielenkiintoista tässä on se, että asia on valtiovarainministeriön hoidossa..

 

"Intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta vahvistetaan ja luovutaan pienten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta."

Tää on helvetin korkea aikakin korjata!

 

"Sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ja heidän perheitään tuetaan yksilöllisin ja oikea-aikaisin palveluin."

Tämä koskee lapsiperheitä ja onkin oikein hyvä uudistus jos se käytännössä tarkoittaa, että translapset ja heidän lähiomaisensa voivat saada sosiaalipalveluilta keskusteluapua.

 

"Selvitetään ei-kaupallisen sijaissynnytyksen salliminen lainsäädännössä erikseen määriteltävissä tapauksissa."

Tässä on myös yksi tärkeä uudistus. Moni saattaa nyt kysyä että no mites tämä liittyy transasioihin. No siten, että transihmisten on vaikea saada lapsia. Transmiehet voivat saada niitä vain ennen leikkauksia ja mahdollisesti ennen hormonihoitoa (tiedän melko vähän tästä asiasta) ja vain cismiehen kanssa. Harvinaisissa tapauksissa myös transnaisen kanssa. Raskaus valtaosalle transmiehistä on pahin painajainen ja vaihtoehtona täysin poissuljettu.

Transnaiset puolestaan ovat hormonit aloitettuaan mahdollisesti jo muutamassa viikossa steriilejä ja hedelmällisyyden palautuminen edellyttää noin viiden-kuuden kuukauden hormonitonta odottelua, ja hedelmällisyyden palautumisesta ei ole mitään takeita. Ja henkilökohtaisesta kokemuksesta tiedän miten helvetillistä on se odottelu. Transnaiset voivat tosin pakastaa sukusoluja ja siten cisnaisen tai ei-kovin-dysforisen transmiehen kanssa saada hedelmöityshoitoja. Transnaisten tapauksessa kohdunsiirron mahdollisuutta tutkitaan, tai tarkemmin Englannissa parhaillaan kerätään tietoa olisiko siirroille edes toivetta transpiireissä ennenkuin varsinaista tutkimusta edes aloitetaan. Mutta kaikki transnaisetkaan eivät halua synnyttää vaikka se mahdolliseksi tulisikin. Kuulun itse tähän joukkoon jolta se halu ja tietyt äidinvaistot puuttuvat.

Tämä sijaissynnytys koskettaa itseänikin, sillä se on käytännössä ainoa keino jolla voin tulla äidiksi, biologiselle lapselle siis. Vauvavihastani ja tietyistä puutteistani huolimatta haluan äidiksi. Tällä hetkellä joutuisin näyttelemään parisuhdetta jonkun cisnaisen kanssa saadaksemme hedelmöityshoitoja, ja tilanne paljastuessaan voisi johtaa vankeustuomioon ja lapsen huostaanottoon. Tästä huolimatta jos joku lukija nyt sattuu tuntemaan lapsettoman parin joka olisi kiinnostunut saamaan lapsen kasvatettavakseen ja kaupan päälle osa-aikaäidin (äitiparin) kasvatusavuksi ja ystäviksi (<3), niin laittakaapa viestiä tulemaan ^.^

 

-Anshalla ☣

Lopuksi tosiaan toi vanha juttu:


Eduskuntavaalit tulossa joten nyt onkin sopiva hetki vähän kritisoida tätä ehdotettua translain uudistusta! No jälleen kerranhan asialla ovat lgbt järjestöjemme todellisuudesta vieraantuneet sukupuolettomaksi identifioituvat aktivistit jotka ovat kykeneviä ymmärtämään hatarasti vain sukupuolen sosiaalisen aspektin jonka he kuvittelevat olevan se ainoa aspekti.
Translain äänekkäimmin ajettu uudistustoivehan on tietysti se itsemääräämisoikeus. Ja voi vittu miten lyhytnäköistä! Tällä hetkellä katujalukumme ovat todella, todella pieniä! Alle prosentin luokkaa! Se on aika helvetin hyvin hei! Isoin syy pieniin katujalukuihimme on nimenomaan diagnoosin saamiseksi edellytetty tutkimusjakso, jonka koko olemassaolon tarkoitus on varmistaa ettei prosessiin lähdetä huonoin eväin tai kokonaan ilman. Tutkimusjaksolla on tarkoitus varmistaa, että potilas on todellakin trans, eikä vain identiteetistään hämmentynyt, harhainen, traumainen, transsukupuolisuutta ymmärtämätön tai joku joka vain haluaa tissit 'for shits and giggles'. Tarkoitus on seuloa pois henkilöt kuten blogitaivaamme tragedia Sametti, jonka surullinen kohtalo olisi voitu välttää eväämällä häneltä trans-diagnoosi. Hän on loistava esimerkki siitä, millainen on lopputulos kun tutkimuksissa lepsuillaan ja diagnoosi annetaan ihmiselle, joka kärsii aivan muista mielenterveyden ongelmista eikä ole pohtinut identiteettiään riittävän syvällisesti. Pitkään jatkunut hoitoprosessi leikkauksineen päivineen, vain detransitioon johtaakseen. Se on surkea kohtalo...

Jos tuomme itsemääräämisoikeuden Suomeen, nämä kohtalot tulevat vain yleistymään. Aktivistimme eivät ymmärrä toisia transsukupuolisia jotka kärsivät myös vakavasta kehodysforiasta, eivätkä sääntö-Suomen toimintaa, ja kuvittelevat korjaavansa kaikki ongelmamme sillä että kuka vaan saa käydä ilmoittamassa sukupuolimerkinnän muutoksesta. Ensinnäkin tämä tulee aiheuttamaan ongelmia kun trollit saavat käydä ruuhkauttamassa maistraatin vaihtamalla sukupuoltaan kerran päivässä. Toiseksi tämä johtaa siihen että perverssit cismiehet vaihtavat juridisen sukupuolensa päästäkseen tirkistelemään naisten puolelle esimerkiksi uimahallissa. Ja saatana kun tätä luullaan tapahtuvan jo nyt, pelkästään tämäkin kohta asialistalla vie kaiken uskottavuuden meiltä oikeasti transsukupuolisilta ja johtaa aivan varmasti seksuaalirikosten -lähinnä ahdistelun- lisääntymiseen! Ja ei nyt edes mennä urheiluun tällä kertaa... Mutta kolmanneksi tässä ei tajuta sitä, että juridinen sukupuolen muutos mahdollistaa transpolille marssimisen vaatiin lähetteitä kaikkiin hoitoihin ja leikkauksiin! Tässä ei osata ottaa huomioon sitä, miten paljon byrokratia vaikuttaa asioihin ja miten hidas on korjata asiaa, jos nyt kiireellä ajetaan tällainen muutos läpi, eikä oteta huomioon sitä miten juridinen sukupuolen vahvistus täytyy erottaa hoidoista. Jos halutaan pitää katujaluvut matalalla, on tärkeää pitää edelleen tutkimusjakso ja diagnoosi edellytyksinä millekään lääke- ja leikkaushoidoille. Itse kannatan tähän kompromissia, jossa sukupuolen saisi juridisesti muuttaa diagnoosin asettamisen jälkeen, nykyisen tosielämän kokeen suorittamisen sijaan. Tosielämän koe sekin on oleellinen, eikä leikkaushoitoihin pitäisikään päästää ennen sen suorittamista ja vuoden-pari kestänyttä hormonihoitoa. Transmiesten kohdalla tosin sallisin rintojen poiston aiemmin. Mutta tosielämän kokeen valvonta on käytännössä mahdotonta, joten sen käytännön hyödyllisyys on kiinni potilaasta itsestään, eli vähän niin ja näin.. Hoitojen nopeuttaminen pitäisi pikemminkin aloittaa lisäämällä transpolien resursseja ja avata kolmas poliklinikka esimerkiksi Ouluun. Lisäämällä henkilökuntaa saadaan hoitojonoja purettua inhimillisemmälle tasolle.

Tässä kyllä nyt tarkoitetaan uudistuksella hyvää, mutta onkohan kuitenkaan mietitty loppuun asti. Ehkä oon vaan pessimistinen, mutta haluaisin kyllä todellakin tietää miten tätä ajavat tahot ovat ajatelleet tuon byrokratiapuolen ja diagnosoinnin ja väärinkäytökset hoitaa. Paljon saa lukea siitä mitä kaikkea pitäisi muuttaa, mutta enpä ole nähnyt vielä ensimmäistäkään artikkelia missä olisi selitettynä ehdotusta että miten ne muutettaisiin. Tässä mietityttää paljon nyt myös se, mitä kaikkea tästä kolme-kohtaisesta uudistusehdotuksesta on jätetty pois. Ei ole pitkäkään aika kun muun muassa intersukupuolistenkin ihmisoikeuksiin vaadittiin parannuksia, mutta eipä ole tästä mainintaa enää missään! Tai entäpä kolmas juridinen sukupuolimerkintä? Joo-o, eipä ole siitäkään enää puhetta.