Tämä sivu tulee olemaan jatkuvasti päivittyvä lista kaikenlaisista kysymyksistä joita vastaan tulee. Nyt se on vielä tyhjähkö. Mutta kyllä se siitä täyttyy. Sivulla kuvaillut määritelmät ovat minun käsitykseni asioista eivätkä välttämättä ole aivan yksi-yhteen virallisten määritelmien kanssa

Viimeksi päivitetty 24.8.-19


Q: Mitä on transsukupuolisuus?
A: Transsukupuolisuus on väärän sukupuolen kehoon syntymistä. Transsukupuolisen aivojen sukupuoli on eri kuin mitä muu keho. Transnainen on siis naisen aivot miehen kehossa, ja transmies päinvastoin. Transsukupuolisuus näinollen on siis vakava kehityshäiriö eikä suinkaan mielenterveyden ongelma. Todisteita aivojen sukupuolesta täällä.

Q: Mitä sukupuoli on?
A: Sukupuoli on jotain, jonka jokainen tietää syvällä sisimmässään, ja tämä tunne on staattinen. Transsukupuoliset korjaavat kehojaan saadakseen ulkomuotonsa vastaamaan tätä sisäistä tunnetta.

Q: Mitä sukupuoli-identiteetti on?
A: Sukupuoli-identiteetti on kokonaisuus joka koostuu sukupuolen neliöstä: biologinen sukupuoli, sukupuoliroolit, sukupuoli-ilmaisu ja seksuaalisuus.

Q: Mitä (sukupuoli)dysforia on?
A: -Tulossa-

Q: Onko transsukupuolisuuteen muuta hoitoa/parannuskeinoa kuin transhoidot?
A: Ei ole. On kuitenkin kunkin oma asia mitä hoitoja lopulta tarvitsee ja ennen mitään hoitoja kannattaa miettiä onko ihan oikeasti trans, vai auttaisiko sukupuoli-ilmaisun muutos jo yksinään asiaa.

Q: Entä eheytysterapia?
A: Eheytysterapia on henkistä väkivaltaa eikä auta ketään.

Q: Mitä on detransitio?
A: -Tulossa-

Q: Voiko olla transsukupuolinen ilman dysforiaa?
A: Ei voi, se on silloin täysin eri asia.

Q: Entä jos on kuitenkin sukupuolieuforiaa?
A: Se on saman kolikon kääntöpuoli. Eri kuva, sama kolikko.

Q: Voiko ilman dysforiaa transitioitua?
A: Tietysti voi, se vaan on hieman eri asia huvin vuoksi vaihtaa sukupuoltaan kuin korjata sitä kehityshäiriön vuoksi.

Q: Voiko mies synnyttää?
A: No miksikäs ei, en mä sitä ole keneltäkään kieltämässä.

Q: Voiko nainen panna kyrvällä?
A: No miksikäs ei, en mä sitä ole keneltäkään kieltämässä.

Q: No mut eikö ne nyt ole vähän... sukupuolen vastaisia?
A: Mitä väliä sillä on kumpi sen kersan synnyttää, tuleehan se miesten synnytys muutenkin jossain vaiheessa yleistyyn kun kohdunsiirtoja aletaan enemmän harrastaan. Ja naisten suhteen niin onko sillä mitään väliä onko se kyrpä kiinni lihalla vai hihnoilla, tytöt panee kyrvillä toisiaan ja kundejaan joka tapauksessa. Jos haluat kyrvällistä tyttöä panna niin pane peppuun, tuntuu samalta ja on muuten tiukka.

Q: No mut voiko naisella nyt muka oikeesti olla kyrpä ja miehellä pillu?
A: No mikä ettei, ei se kehenkään muuhun vaikuta kun ihmiseen itseensä ja hänen kumppaniinsa/kumppaneihinsa.

Q: No mut entäs pukuhuoneet?
A: Kuule ensinnäkin suurin osa transihmisistä tekee kaikkensa välttääkseen pukuhuoneita, ja vielä enemmän välttääkseen kenekään näkemästä elimiään ennen leikkausta. Ja mitä se ketään haittaa jos naisten puolella jollain tytöllä nyt penis onkin tai jollain pojalla miesten puolella pillu, ei se maailma siihen kaadu eikä ne elimet sua raiskaa. Se on transihmiset jotka pukkareissa enemmän kohtaa (seksuaalista)väkivaltaa ja ahdistelua kuin mitä cisihmiset. Enemmän meitä siellä pelottaa!

 

Q: Onko transsukupuolisilla velvollisuus kertoa treffikumppaneille olevansa trans?
A: Mä en ole kukaan sanoon mitään kenenkään velvollisuuksista, MUTTA! Oman turvallisuuden vuoks on aina paras kertoa asiasta suht aikaisessa vaiheessa koska jostain syystä se nyt vaan on etenkin miehille joskus kova pala ja jos se tulee esille vasta kun sängyn edessä vedät chickdickisi esille, voit olla varma että toinen on vähintäänkin järkyttynyt.. Ja näissä tilanteissa tapahtuu pahoinpitelyjä ja murhia :(

 


Tämä SRS-osio on copy-pastettu suoraan SRS esikäynnistä kertovasta artikkelistani.

Q: Onko SRS peruuttamaton?
A: Suomessa ainakin kyllä!

Q: Onko SRS:ään pääsyyn rajoitteita?
A: On. Ensinnäkin merkittävin tekijä on BMI, eli painoindeksi. BMI:n käyttö tässä on mielestämme varsin kyseenalaista sillä BMI on parhaassa tapauksessa suuntaa antava mitta. Mutta kuitenkin, BMI rajat ovat 20-25. Potilaan yleiskunto ja terveydentila ja henkinen tasapaino otetaan huomioon komplikaatioiden välttämiseksi, toipumisjakson jaksamisen varmistamiseksi ja sen varmistamiseksi, onko potilas aivan varma halustaan lähteä silvottavaksi.

Q: Miksi BMI rajat ovat niin tiukat? Mitä väliä sillä on?
A: BMI rajat ovat tarkat nimenomaan komplikaatioiden välttämiseksi ja optimaalisen lopputuloksen saamiseksi. Jos olet liian laiha, ei kehossasi ole tarpeeksi rasvaa neovaginan ulompien häpyhuulten ja häpykummun muotoilemiseksi. Jos olet liian läski, vaikeuttaa rasvan määrä operaatiota merkittävästi rasvan ollessa tiellä tarkoissa toimenpiteissä. BMI alaraja saisi oikeastaan ollakin hieman korkeampi, sillä 20BMI:lläkin on rasvaa hieman liian vähän ja uloimmista häpyhuulista ja häpykummusta ei saada "aidon" näköisiä, vaan ne jäävät liian kauaksi toisistaan, mikä voi sekin aiheuttaa komplikaatioita käytännön elämässä esimerkiksi alushousujen mennessä väliin ja aiheuttaen hiertymiä ja hygieniaongelmia. Itselleni sanottiin suoraan että koska olen aivan BMI:n alarajalla, ei mulle voida nykytilassa tehdä täysin "aidon" näköistä neovaginaa.

Q: Vaikuttaako peniksen/chickdickin koko neovaginan kokoon?
A: Todellakin vaikuttaa! Mitä isompi vehje, sitä syvempi värkki. Sama ympärysmitan kanssa. Mikropenisten tapauksissa käytetään ihonsiirtoa muistaaksemme jostakin kivespussin osasta. Tätä ei normaalikokoisen vehkeen kanssa tehdä lisäsyvyyden saamiseksi, sillä se aiheuttaisi merkittävän hygieniariskin, sillä "jatkopalaa" on huomattavasti hankalampi puhdistaa ja siihen käytettävä iho myös aiheuttaa enemmän puhdistustyötä. Tarvittaessa neovaginan sisähalkaisijaa on mahdollista myös laajentaa. Tähänkin liittyi joitain rajoitteita joita emme nyt juuri saa päähämme enää.

Q: Kostuuko neovagina kuten biologinen?
A: Ei kostu, sillä neovaginan sisäseinämät tehdään peniksen/chickdickin ihosta, joka ei itsestään muutu limakalvoksi. Kostuminen vaatii limakalvon. Tarvitset siis aina liukkaria penetraatioon.

Q: Mitä tehdään, jos peniksen/chickdickin ihossa kasvaa karvaa?
A: Ei mitään. Ne ilmeisesti sitten kasvavat siellä sisällä, onnea sisäisesti höyläämiseen... Vähän jäi epäselväksi että mikä se selitys tälle oli mutta ilmeisesti sitä karvaa ei siinä iholla monilla kasva alunperinkään. Joissain tilanteissa on laseria annettu näihin mutta lähinnä >hieman mumisten< "etniseltä taustaltaan tummemmille joilla karvakin on erilaista..." Tämä tosiaan jäi hieman epäselväksi ja vastaukset olivat vähän epämääräisiä..

Q: Jos peniksen/chickdickin iho ei kerta muutu limakalvoksi, miksei neovaginan seinämiin siirretä limakalvoa jostain muualta?
A: Käytännössä ainoa paikka mistä sitä voisi siirtää on paksusuoli, ja sehän kyllä sinällään toimisi, mutta paksusuoli erittää limaa joka ei tuoksultaan ole kovinkaan miellyttävä ja liman erityksen määrää on vaikea arvuutella mikä voisi siis aiheuttaa vuotoa. Eli pillusi haisisi paskalta. Seksikästä.

Q: Onko neovagina samalla kohdalla kuin biologinen?
A: On, mutta sen kulma on erilainen. Neovaginan sisäpuoli on taaksepäin peräsuolta kohti kallellaan ja tavallaan taakse-ylös kaareva. Syynä tähän on eturauhasen sijainti, joka luonnollisesti täytyy väistää. Eturauhanen siis leikkauksessa jätetään paikoilleen. Tämä neovaginan asento vaikuttaa penetraatiokulmaan, mikä siis seksissä on otettava huomioon.

Q: Onko neovagina aidon näköinen?
A: Jos BMI:si on sopiva, kyllä todellakin!

Q: Kuinka pitkä on leikkausjono?
A: 6kk sisällä jonoon asettamisesta on lain mukaan leikkaus tehtävä.

Q: Onko leikkausjonoon pakko mennä?
A: Ei ole! Voit hakea lähetteen sukuelinkirurgiaan ja käydä vain konsultaatiossa. Kirurgit mielellään ottavat keskustelukäynnille vastaan potilaita jotka harkitsevat leikkausta! Jos noin 6kk konsultaation jälkeen päätätkin haluavasi jonoon, riittää puhelinsoitto kirurgille tai erikoistuvalle hoitajalle. Jos muutat mieltäsi yli 6kk jälkeen, saatat tarvita uuden lähetteen transpolilta ja tarvitset turvallisuussyistä uuden esikäynnin kirurgin vastaanotolla.

Q: Jos menen leikkausjonoon, voinko muuttaa mieltäni ja poistua jonosta? Ja voinko jonosta poistuttuani palata jonoon?
A: Jonosta voi aina poistua! Kukaan ei missään vaiheessa IKINÄ pakota ketään tähän leikkaukseen! Ja kyllä, jonoon pääsee takaisin. Tässä kuitenkin käytetään maalaisjärkeä trollien eliminoimiseksi. Eli ensinnäkin, jos haluat pois jonosta tai perua jo saamasi leikkausajan, ilmoita siitä hyvissä ajoin. Selitykseksi riittää ihan vain vaikka epävarmuus leikkauksesta, se ymmärretään hyvin. Aivan viime tingassa ajan peruuttaessa on kuitenkin oltava hyvä syy, sairastuminen, perhetapahtuma jne jne ovat päteviä syitä. Maalaisjärjellä pääteltävissä. Kuitenkin, jos useamman kerran poistut jonosta tai perut/siirrät leikkausaikaasi, joudut hieman selittelemään ja menetät jonoprioriteettiä. Useimmiten myös määrätään transpolille ja kirurgille käynnit ja selvitellään tarkemmin että mikäs nyt on jojottelun syynä ja onko mielenterveydelle otollinen hetki lähteä jonoon vai tarvittaisiinko pientä harkintajaksoa.

Q: Millainen on post-op transnaisten orgasmikyky?
A: Tutkimusten mukaan noin 90% post-op transnaisista saavat orgasmeja. Luku on huomattavasti cisnaisia korkeampi, ja neoclitoris voi olla biologista sensitiivisempi.

Q: Voiko neovagina 'sulkeutua' kiihottuessa?
A: Jos leikkauksessa jää liikaa paisuvaiskudosta paikalleen, on mahdollista että kiihottuessa neovagina puristuu kiinni. Tässä tapauksessa voidaan tilannetta fixata korjausleikkauksella.

Q: Mitä riskejä leikkaukseen liittyy?
A: Isoon leikkaukseen liittyy aina riskinsä mutta juuri nyt en jaksaisi sitä listaa tehdä. Tämä on myös asia, josta kirurgi toivoi voivansa keskustella potilaiden kanssa henkilökohtaisesti random nettilähteiden sijaan. Kirjoitan niistä silti tähän ehkä myöhemmin päivityksen. Ehkä.