Sanakirja transsukupuolisuuteen liittyvistä termeistä. Listalla on sekaisin "viralliset" termit ja puhekielessä kuultavia termejä. Ja termejä, joita varsinkin iki-ihanan vaimoni kanssa käytämme, mutta joita trans-piireissä yleisesti ottaen pidetään loukkaavina, hirveinä tai alentavina. Valtaosalla meistäkin kun on rautakanki perseessään.

Päivitetty viimeksi 27.8.-19


Sukupuoli-identiteetti = Henkilön kokemus omasta sukupuolestaan.

Transseksuaalisuus = Termi, joka ennen tarkoitti transsukupuolista. Tekemässä uutta tuloaan kun transsukupuolisuuden konseptia on alettu raiskaamaan yhteisössä ja osa transsukupuolisista on halunnut kuvaavamman termin. Termi painottuu siis transition fysiologiseen puoleen.

Transsukupuolisuus = "Transsukupuolisuus (vanh. transseksuaalisuus) on sukupuolisuuden ilmiö, jossa transsukupuolisen henkilön kokemus omasta sukupuoli-identiteetistään ei vastaa sitä biologista ja sosiaalista sukupuolta, johon hänet on syntymän yhteydessä määritelty." -Wikipedia

Cissukupuolisuus = Transsukupuolisuuden vastakohta, eli sukupuolensa kokeminen sinä miksi se on syntymässä määritelty.

Non-binary/Enby = Sukupuoli-binäärin välimaastoon sukupuolensa kokeva henkilö.

F64.0 = Transsukupuolisuus-diagnoosin tunniste.

YE 121 = Sukurauhasten vaikea vajaatoiminta. Tämä tunnus löytyy transihmisten Kela-kortin takaa hormonilääkityksen erityiskorvausta varten. Koodin selitys on tuollainen, koska ei ole poliittisesti korrektia siihen kirjoittaa "vitun transu".

Läpimeno/Passing = Tila, jossa transsukupuolisen henkilön oletetaan automaattisesti olevan sitä sukupuolta, jota kokee olevansa ja ulospäin näyttää. Eli esimerkiksi tavatessaan transnaisen henkilö olettaa hänen olevan cisnainen tämän ulkoisen habituksen perusteella.

Dysforia = Transihmisten kokema tuska, joka manifestoituu monessa eri muodossa. Dysforia syntyy, kun henkilö kokee ristiriidan jossakin sukupuolitetussa ominaisuudessaan. Esimerkiksi parrankasvu ja matala ääni ovat erittäin tuskallisia asioita transnaisille, ja niiden aiheuttamaa ahdistusta, epätoivoa ja itsevihaa kutsutaan dysforiaksi.

SRS/GRS = Sex Reassignment Surgery/Gender Reassignment Surgery. Eli se leikkaus, jossa sukuelimistä muotoillaan koetun sukupuolen mukaiset.

Silpominen = Sama kuin SRS, marginaalitermi.

Chickdick = Non-op/Pre-op transnaisen sukuelin. Eroaa miehen peniksestä toiminnoiltaan, tuoksultaan ja feminiiniseltä olemukseltaan. Jotkut kokevat chickdickit peniksiä puhtaammiksi ja viattomimmiksi <3

HRT = Hormone replacement therapy. Eli Hormonikorvaushoito, on transihmisten prosessiin liittyvä lääkintä, jossa transnaisilla testosteroni suppressoidaan anti-androgeenisillä lääkkeillä ja korvataan estrogeenilla. Transmiehillä puolestaan estrogeeni korvataan testosteronipistoksilla. Transnaisilla estrogeenilääkitystä on saatavilla pistoksina, laastareina, geelinä ja tietenkin pillereinä.

Pre-op = Transihminen, joka odottaa pääsyä SRS leikkaukseen.

Post-op = Transihminen, joka on käynyt SRS leikkauksessa.

Non-op = Transihminen, joka ei ole joko omasta tahdostaan tai lääketieteellisistä syistä menossa ollenkaan SRS leikkaukseen.

Trap/Träppi/Träppityttö = Non-op (harvemmin pre-op) transnainen. Träpiksi identifioituvat ovat useimmiten omasta valinnastaan non-op. Perinteisesti loukkaava termi joka viittaa eritoten (cis)miesten "huijaamiseen" seksiin kertomatta non-op/pre-op -statuksestaan. Loukkaava merkitys on väistymässä identiteettiä kuvaavan merkityksen tieltä. Voidaan laskea vielä marginaalitermiksi, joskin identifioiva käyttö on lisääntymään päin. Termillä on kuitenkin edelleen seksuaalinen lataus, ja pilke silmäkulmassa -asenne.

Synteettisyys = Konsepti, jossa transnainen nähdään synteettisenä, eli ei-biologisena, trans-taustasta johtuen. Viittaa siihen, miten kehon naisellisuus luodaan synteettisillä hormonivalmisteilla ja leikkauksilla. Marginaalitermi. Kuten 'trap', on synteettinen myöskin identifioiva termi eikä siten välttämättä loukkaava, etenkään post-gender -ajattelutavan omaavilla tai sitä tulevaisuuden standardina ihannoivilla.

AMAB = A Male Assigned At Birth. Eli syntymässä pojaksi määritelty henkilö. Intersukupuolisten termi jota väärinkäytetään transyhteisössä

AFAB = A Female Assigned At Birth. Eli syntymässä tytöksi määritelty henkilö. Intersukupuolisten termi jota väärinkäytetään transyhteisössä

MtF = Male to Female. Eli transnainen.

FtM = Female to Male. Eli transmies.

FFS = Facial Feminization Surgery. Eli kasvoja feminisoiva leikkaus, näitä ei Suomessa korvata transnaisille ja tietääkseni ainoa pulju joka näitä tekee Suomessa on Siluetti.

VFS = Voice Feminization Surgery. Eli ääntä feminisoiva leikkaus, jossa äänihuulia kiristetään korkeamman äänentaajuuden saavuttamiseksi ja matalimpien taajuuksien eliminoimiseksi. Leikkaus EI ole ihmelääke naiselliseen ääneen eikä poista tarvetta äänen aktiiviseen harjoittamiseen.

Epilaatiohoito = Laserhoito. Lähinnä alexandriitti-laserilla transnaisille kasvoihin tehtävä karvanpoisto. Muitakin laser-metodeja käytetään.

Kilpiruston höyläys = Toimenpide, jossa transnaisen kilpirustoa, eli aataminomenaa hiotaan pienemmäksi. Toimenpide tehdään rauhoitettuna paikallispuudutuksessa ja kestää 1-2 tuntia.

Outtaaminen = Toisen transihmisen/homon jne. taustan/seksuaalisuuden paljastaminen muille. Yleensä vastentahtoista outatulle. Erittäin halveksuttavaa!

Stealth = Transihmisten tila ja elämäntapa, jossa henkilö elää kokemansa sukupuolen roolissa trans-taustan piilottaen tai jopa kiistäen. Monille tämä on se ultimate-tavoite prosessissa, ja stealth-transun outtaaminen onkin vielä tavallistakin halveksuttavampaa!

Hun/Hon = Termi jota käytetään (hieman vanhemmista) transnaisista, jotka eivät täysin sisäistä naisellisuutta ja naisten tapoja ja odotuksia vaan käyttäytyvät suht miehekkäästi ja ovat selkeän ylpeitä transsukupuolisuudestaan ja tekevät sen selväksi. Stealth-konsepti on heille liki mahdoton käsittää ja he tapaavat outata muita transihmisiä. Hyvin harva tässä ryhmässä on non-op, eivätkä he yleensä ymmärrä vapaaehtoisesti non-op elämän valitsevia ja näkevätkin nämä usein vähemmän naisina. Heille sukupuoli siis useimmiten on genitaali-keskeinen konsepti. He usein käyttävät vanhentuneita ja loukkaaviakin termejä ymmärtämättä niiden vaikutusta ja sitä haittaa, mitä niiden käyttö tuo.

Transu & Shemale = Hyvin loukkaavia termejä transnaisille. Käyttö erittäin halveksuttavaa! Mutta mepä saamme käyttää niitä jos haluamme, te muut ette. Nännännää :D

TERF = Trans Exclusionary Radical Feminist, eli kyrpä feministi joka ei pidä transnaisia naisina ja transmiehiä miehinä.